عوارض واکسن سینوفارم چیست؟ برای چه کاری بیشتر است؟ هر چه باید درباره عوارض واکسن سینوفارم بدانید سینوفارم ششمین واکسنی است که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای استفاده اضطراری تایید شد. این سازمان اطلاعات مربوط به کیفیت، کارایی، ایمنی و عوارض واکسن سینوفارم را به طور کامل ارزیابی و از آن برای افراد بالای […]
عوارض واکسن سینوفارم چیست؟ برای چه کاری بیشتر است؟
هر چه باید درباره عوارض واکسن سینوفارم بدانید
سینوفارم ششمین واکسنی است که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای استفاده اضطراری تایید شد. این سازمان اطلاعات مربوط به کیفیت، کارایی، ایمنی و عوارض واکسن سینوفارم را به طور کامل ارزیابی و از آن برای افراد بالای ۱۸ سال توصیه کرده است.
جالب است از میان تمامی واکسنهای تولید شده توسط کشور چین، فقط واکسن کوید-۱۹ سینوفارم یا همان BBIBP-CorV که توسط موسسه تولید محصولات بیولوژیکی پکن (BBIBP) ساخته شده است، ساخته شده است، در ۷ می ۲۰۲۱ تاییدیه دریافت جهانی میکند. . تقریباً ۴ ماه بعد از دریافت مجوز از اداره ملی محصولات پزشکی چین در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰.
پس از آن بود که ۴۲ کشور دیگر از جمله مجارستان، ونزوئلا و سریلانکا استفاده از این واکسن را تأیید و شروع به تولید آن کردند. کشور ما نیز پس از یک سال افزایش در واردات واکسن در تابستان امسال به تولید بیش از صد میلیون واکسن سینوفارم کرد. تا الان، داروی گیاهی اروپا (EMA) استفاده از این واکسن برای اروپا را تایید کرده است.
شرکت BBIBPاز فناوری غیر فعال ساخت ویروس (SARS-CoV-2) برای تحریک پاسخ ایمنی استفاده شده است. تا الان تحقیقات زیادی در مورد برخی از عوارض جانبی رایج واکسن سینوفارم که در آزمایشات بالینی رخ داده و تحقیقات پیرامون ایمنی واکسن انجام شده است. در این به جزئیات بیشتر آنها مطلب اشاره میکند.
مکانیسم اثر واکسن سینوفارم
در اصل واکسن سینوفارم دارای همان ویروس SARS-CoV-2 است که در اثر مجاورت با یک ماده شیمیایی به نام بتاپروپیولاکتون ضعیف شده و دیگر قدرت بیماریزایی ندارد. این ماده شیمیایی به ماده ژنتیکی میشود و از تکثیر آن و ایجاد بیماری کووید-۱۹ (COVID-19) جلوگیری میکند.
در این واکسن، سطحی از ویروس ها را افزایش می دهد. این واکسن همچنین حاوی یک ماده کمکی یا ادجوانت به شکل هیدروکسید تجهیزات است. ادجوانتها به تقویت پاسخ ایمنی بدن در برابر واکسنها کمک میکنند.
هنگامی که فردی دوز اول واکسن سینوفارم را دریافت میکند، سیستم ایمنی بدن او ویروس غیرفعال را به عنوان عامل خارجی شناسایی میکند و ضدبادیهایی علیه آن میسازد. در نتیجه این به بعد اگر فرد واکسینه شود دوباره با ویروسی که میشود پیدا کند، سیستم ایمنی بدن یا یک پاسخ ایمنی قویتر علیه آن ایجاد میکند. زیرا از سلولهای ایمنی لازم برای پیدا کردن کردهاند و ضدبادی بسیار ساخته شده است.
سازمان بهداشت جهانی پس از اطمینان از عوارض واکسن سینوفارم، تزریق دوز آن را برای افراد ۱۸ ساله و بالاترین توصیه انجام می دهد. طبق مطالعات، فاصله دوز اول و دوم واکسن سینوفارم باید بین ۳ تا ۴ هفته باشد. آژانس جهانی بهداشت واکسن سینوفارم و کارایی کلی این واکسن در محیط زیست را حدود ۷۸ درصد تخمین میزند. اشارهای که دادههای آزمایشی برای بزرگسالان بالای ۶۰ سال وجود ندارد.
حدودا چند ماه است که نتایج یک تحقیق مهم در کشور سنگاپور، تزریق دوز سوم واکسن سینوفارم برای افراد بالای ۶ سال را تایید کرده است. این تحقیق مشخص میشود که فقط درصد کمی از شرکتهای بالای ۶۰ سال پس از تزریق دوز دوم واکسن سینوفارم میزان تولید میکنند.
بنابراین، بهتر است از همان ابتدا به افراد مسن نوع دیگری واکسن مانند آسترازنکا یا فایزر تزریق شود. این تحقیق توصیه میشود که برای دوز سوم بهتر است جای سینوفارم واکسنهای بر پایه آدنوویروس یا mRNA تزریق شود. با این حال، کسی که واکسن کوید-۱۹ سینوفارم را دریافت کرده است، همچنان میتواند این واکسن را بهعنوان کند دوز سوم واکسن سرمایه خود را نیز دریافت کنند.
تا امروز بیش از ۱.۵ میلیارد دوز از این واکسن تزریق و کاملاً عوارض و سینوفارم برای همه موارد قطعی شده است. حتی امکان استفاده از آن برای خانمهای باردار و نوجوانان ۱۸ تا ۱۲ سال در کشور ما ارائه شده است.
اصولا افراد بالای ۱۸ سال که واکنش آلرژیک و شوک آنافیلاکسی را نشان میدهند، هیچ یک از اجزای یک واکسن ندارند، میتوانند واکسن سینوفارم را انجام دهند. هنوز تحقیقات برای نشان دادن اثربخشی آن در برابر سویههای جدید ویروس کرونا و نوع بیماری شدید کووید-۱۹ در حال انجام است. در ادامه بیشتر در مورد عوارض واکسن بیان سینوفارم توجه کرد.
جالب است بدانید که برای تهیه واکسنهای آنفولانزا و هپاتیت B نیز از همان فناوری تولید واکسن سینوفارم استفاده میکنند. در واقع اینها نیز حاوی ذرات ویروس غیر فعال هستند.
اگرچه واکسنهای mRNA مانند فایزر باید درازمدت در زیر صفر نگهداری اما واکسن سینوفارم را میتوان در یخچال ۲۸ درجه سانتیگراد نگهداری کرد.
واکسن سینوفارم همچنین اولین واکسنی است که دارای مانیتور ویال واکسن است. برچسب هایی که با قرار گرفتن واکسن در معرض گرما تغییر رنگ می دهد. این موضوع کمک میکند تا نظارت دقیقتری در مورد بیخطر بودن واکسن برای استفاده انجام شود. همه موارد ذکر شده، زمینه ایجاد این واکسن چینی به دیگر را فراهم کرده است.
عوارض جانبی معمولی واکسن سینوفارم
این حق شما است که پیش از تزریق هر واکسنی از عوارض جانبی آن مشخص باشد. از طرفی، نمیتوان انکار کرد که عوارض جانبی همه واکسنهای، از فایزر گرفته تا سینوفارم، کمی بیشازحد انتظار است.
داده های منتشر شده از یک کارآزمایی بالینی کوچک در مجله معتبر لانست (Lancet) که شامل حدود ۶۰۰ داوطلب بود، نشان داد که واکسن سینوفارم برای تمامی گروه های سنی بیخطر است. نویسندگان این مقاله اعلام کردند که این واکسن بیخطر بوده و عوارض آن توسط شرکتهای کارآزمایی بهخوبی تحمل شده است. شایعترین عوارض جانبی در این کارآزمایی تب و درد در محل تزریق بود.
سازمان بهداشت جهانی پیش از تأیید و اعطای مجوز اضطراری به این واکسن، دادههای ایمنی سه کارآزمایی بالینی که شامل ۱۶۶۷۱ شرکتکننده برای دریافت واکسن سینوفارم بود را بررسی کرده بود. بیشتر این داده ها مربوط به مردان ۱۸ تا ۵۹ ساله بودند. بر اساس این دادهها، شایعترین عوارض واکسن سینوفارم عبارتند از:
سردرد
تب یا تب و لرز
خستگی و بیقراری
واکنش درد یا خارش در محل تزریق
میتوان گفت واکسن سینوفارم مشابه سایر واکسنهای مجاز علیه کووید-۱۹ است و بیشترین شدت آنها خفیف تا متوسط است. در مورد عوارض دوز دوم واکسن سینوفارم نیز میتوانم به این موارد اشاره کنم. برخی گزارشها از عوارض پوستی واکسن سینوفارم مانند خارش یا قرمزی پوست نیز دریافت میشود. عوارض دوز سوم واکسن سینوفارم نیز به همین ترتیب است.
عوارض جانبی جدی واکسن سینوفارم
جالب است بدانید که سازمان بهداشت جهانی در میان گزارشات دریافت شده، دو عارضه جانبی جدی را شناسایی کرد که احتمالاً با تزریق واکسن مرتبط بودند. حالت اولی تهوع شدید و دومی شامل اختلال عصبی نادر به نام آنسفالوم منتشر می کند که حاد (شامل مغز و نخاع) است! همچنین یک مورد تشخیص ترومبوز (ل شدن خون) در گروه دریافت کنندگان واکسن وجود دارد.
جالب است بدانید که از زمان عرضه واکسن در چین، از واکنشهای جانبی جدی زیر نیز مشاهده میشود:
شوک آنافیلاکتیک
پورپورای هنوخ شوئن لاین (Henoch-Schönlein purpura)
فلج صورت
خونریزی مغزی
سندرم گلین باره (GBS)
بههمیندلیل، سازمان بهداشت جهانی تصمیم گرفت که پس از دادن مجوز اضطراری نیز عوارض واکسن سینوفارم را دنبال کند.
در قالب دادههای ایمنی جمعآوریشده در طول عرضه واکسن توسط چین، معلوم شد که در میان ۵.۹ میلیون نفر که تا ۳۰ دسامبر ۲۰۲۰ واکسن را در چین دریافت کردهاند، ۱۴۵۳ مورد گزارش شده است. این عوارض جانبی بیشتر شامل واکنشهای پوستی موضعی قرمزی و تورم در محل واکسیناسیون بودند. همچنین ۲۰۲ مورد تب که ۸۶ مورد آن تب شدید بود و ۱۱ مورد آسیب عصبی نیز اعلام شده است.
با افزایش آمار تزریق واکسن سینوفارم در کشور چین، از ۱.۱ میلیون دوز واکسن سینوفارم برخوردار است که به افراد مسن ۶۵ سال به بالا تزریق شده است که بیشترین عوارض واکسن سینوفارم شامل موارد زیر است:
هیچ عارضه جانبی جدی برای این گروه سنی گزارش نشده است.
معمولا متخصص عفونی توصیه میشود که برای کاهش عوارض واکسن سینوفارم مایعات زیادی مصرف کرد. درشرایطیکه تب به بیش از ۳۸.۵ درجه میرسد یا سایر عوارض برای افراد غیر ممکن است، میتوان از استامینوفن ۳۲۵ یا ۵۰۰ استفاده کرد. اگر تأثیر آنچنان را نداشت میتوان در مرحله بعد از ناپروکسن ۵۰۰ استفاده کرد.
بهتر است بدانید که از داروهای ضد درد و ضد درد قبل از تزریق واکسن سینوفارم در کاهش آن استفاده کنید. اگر تحمل عوارض واکسن سینوفارم را داشته باشید، توصیه میکنید بعد از تزریق از مصرف بیدلیل این داروها استفاده کنید.
اگر بیش از ۳ تا ۵ روز بعد از تزریق واکسن یک یا چند مورد از این عوارض همراه شما بود، باید به پزشک مراجعه کنید.
هنوز بحثهای زیادی پیرامون این واکسن به دلیل تشخیص اطلاعات ایمنی، اثربخشی و عرضه اولیه واکسن وجود دارد. جالب است بدانید که سازمانها و ناظران اصلی دارو در جهان یعنی شرکت دارویی اروپا (EMA)، سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) و آژانس نظارت بر داروها و محصولات بهداشتی بریتانیا هنوز واکسن سینوفارم را بررسی و تایید کردهاند.
با این حال، سازمان بهداشت جهانی به دنبال تحقیقات آن برای گسترش و توسعه در جهان به نوعی مطمئن است. اما این موضوع نباید باعث نادیده گرفتن عوارض واکسن سینوفارم شود.
گفتگوی آنلاین با متخصص عفونی
طبق گزارشات، تا الان کمتر از یک نفر در کشور ما در تأثیر صدها واکسن فوت کردهاند. این تعداد در مقایسه با بیش از صد میلیون دوز واکسن قابل تزریق است اما باید دقت کنید که بیش از ۹۰ درصد واکسنهای تزریق شده در کشور ما از نوع سینوفارم بوده است!
اگر با گذشت ۷۲ ساعت از تزریق اول یا دوم درگیر عوارض واکسن سینوفارم بود، باید با پزشک معالج کنید. درصورتیکه شرایط حضوری را پیشنهاد، پیشنهاد میکنیم از دکتر عفونی انلاین پذیرش ۲۴ مشاوره آنلاین تلفنی و متنی بگیرید. مشکلات خود را مطرح کرده و از مشاورههای بهترین دکتر عفونی آنلاین برای درمان استفاده کنید.
منبع:
https://www.paziresh24.com/blog/