یکشنبه, ۶ فروردین ۱۴۰۲ / بعد از ظهر / | 2023-03-26
کد خبر: 37193 |
تاریخ انتشار : ۰۲ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۲:۱۷ |
43 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

مدتی است زولپیدم مصرفش بین برخی از جوانان زیاد شده است. قرصی بیشتر برای درمان خواب توسط پزشکان اعصاب و روانی که می‌شود این روزها جایش را در مهمانی‌هایی باز می‌کنند که مصرف‌کنندگانشان حتی نمی‌دانند چه عوارضی با مصرف این قرص در انتظار آنهاست.

مورد عجیب زول پارتی

مصرف داروی زولپیدم که نوعی داروی خواب‌آور این روزها بین جوانان زیاد شده است. این دارو که مصرف درمان خواب را دارد، این روزها به محافل و مهمان‌های نوجوانان و جوانان درآورده می‌شود و برخی از آن‌ها را مصرف می‌کنند تا حالت توهم‌زایی به سراغشان بیاید.

دسترسی به برخی از داروها برایشان سخت شده است و حالا داروهای ارزان‌تر می‌روند. قرص میخورند تا نشئه شوند و به قول خود فاز خوب بگیر. چیزی که می‌خورند هیچ‌کس را هم به خوردن آن می‌کنند.

چند ساعتی به قول خود چت می‌کنند، حالت گیجی و منگی به آن‌ها دست می‌دهد و سرخوشند، اما نمی‌دانند که این سرخوشی چند ساعت می‌تواند تمام زندگی‌شان را تحت‌تاثیر قرار دهد. صحبت از قرص زولپیدم است، همان دارویی است که این روزها زیاد بین جوانان دست‌به‌دست می‌شوند و می‌گیرند تا این سرخوشی کذایی را با دوستان دیگرشان شریک شوند.

مدتی است زولپیدم این قرص خواب‌آور مصرفش بین برخی افراد زیاد شده است. قرصی بیشتر برای درمان خواب توسط پزشکان اعصاب و روانی که می‌شود این روزها جایش را در مهمان‌هایی باز می‌کنند که مصرف‌کنندگان حتی نمی‌دانند چه عوارضی با مصرف این قرص در انتظارشان دارند.

زولپیدم دارویی است که جایگزین داروهای بنزودیازپین (کلونازپام، لورازپام، آلپرازولام و دیازپام) شد، دلیل آن هم این بود که این داروها که قدیمی‌تر باعث سوءمصرف و اعتیاد می‌شدند.

پزشکان دارو‌های گروه Z را جایگزین می‌کنند به اینکه چه وابستگی ندارند. به گفته دکتر فهیمه سعید، روان‌پزشک این دارو در بیشتر نقاط دنیا سوءمصرف پیدا نمی‌کند، اما نکته مهمی است که ایرانی‌ها نسبت به زولپیدم مصرف آن پیدا می‌کنند که می‌تواند به ژن ایرانی‌ها مربوط باشد.

مصرف خطرناک بدون تجویز پزشک

از زمانی که این دارو می‌تواند مصرف روزانه ۵ تا ۱۰ میلی‌گرم را مصرف کند، اما برخی از این داروها را به میزان بالا می‌برد که مصرف آن را ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی‌متر افزایش می‌دهد که می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

دکتر سعید به این موضوع اشاره می‌کند که این دارو برای فردی که به‌طور مدام از آن استفاده نمی‌کند و مصرف می‌کند می‌تواند اثر بیشتری داشته باشد. اصولاً از این دارو در کنار داروها استفاده می شود که می توانند خطرناک باشند. مثلاً اگر این مصرف با الکل مصرف شود آن را بیشتر می‌شود

زولپیدم دارو کاملاً خواب‌آور است و مصرف آن با سایر داروها یا الکل می‌تواند عوارضش را تشدید کند. دستگاه ایست دستگاهی با ترکیب این دو یعنی زولپیدم و الکل به‌شدت افزایش یافته و هوشیاری کاهش می‌کند و فرد ممکن است رفتاری از خود نشان دهد که در حالت عادی آن را انجام نمی‌دهد، به‌طور مثال رانندگی پرخطر داشته باشد یا درگیری شرکت کند و روز کند. بعد اصلاً به یاد نیاورد که چه اتفاقی در این درگیری رخ داده است.

وابستگی شدید به زولپیدم

علی نوروزی استاد گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌گوید: «زولپیدم دارویی است که برای درمان بی‌خوابی استفاده می‌شود. زمانی که این دارو به بازار آمد گمان می‌شد که مصرف آن را کاهش می‌دهد، اما بعد از گذشت مدتی از مصرف زولپیدم مصرف‌کنندگان، متخصصان به این نتیجه می‌رسند که تفاوت این دارو با داروها دیگر در مصرف داروها به این معناست. گروه داروهای شل‌کننده عضلانی هستند و این قرص اولت را نداشتند.

این پزشک متخصص درباره مصرف درست زولپیدم می‌گوید: «این دارو اگر زیر نظر پزشک متخصص و با دوز معین مصرف شود، می‌تواند در درمان بیماری بی‌خوابی درست شود. در واقع پزشکی که این دارو را می‌کند پس از مدتی باید دوز آن را کم و بعد آن را قطع کند تا وابستگی به آن پیش نیاید.»

او به ارائه یک داروی خاص می‌کند و می‌دهد نکته‌ای را که در مورد مصرف‌کننده‌های زولپیدم دیده می‌شود، می‌شود که می‌تواند در خواب بسیار راهگشا باشد. ما افراد زیادی داریم که با مصرف این دارو شب‌راه‌روی کرده‌اند. بیماری داشتیم که پس از مصرف آن در خواب راه می‌رفت، سوار ماشین می‌شد، به خیابان می‌رفت، دوباره به خانه می‌رفت و صبح از هیچ کدام از این کارها خبرنداشت یا مواردی داشت که پس از مصرف زولپیدم فرد به سمت بالا رفت و از بالا رفت. پایین ساختمان سقوط کرده بود، به همین دلیل باید مدنظر قرار داد این است که افرادی که این داروها را مصرف می کنند، نباید در خانه تنها باشند و خانواده ها باید مراقب افرادی باشند که از خانواده زولپیدم مصرف می کنند و در شب راه می رود. ، حواس‌شان باشد، چرا که ممکن است شب‌راه‌روی در حالت عادی نباشد و در حالت هوشیاری راه نرود.

نوروزی تاکید می‌کند که از مصرف این داروها می‌توان مشکلاتی را ایجاد کرد. در قدم اول این داروخانه‌ها هستند که باید نسخه مالی را کنار بگذارند و هر دارویی را بدو پزشک به بیمار ندهند.

افراد بعضی که به این داروی اعتیاد پیدا می‌کنند، دچار گیجی، منگی یا خارج از حالت طبیعی، مسمویت و رفتارهای غیرعادی می‌شوند که می‌توانند عوارض دیگری را به‌همراه داشته باشند.

او بر این باور است که سیستم دارویی کشور در قدم اول باید نسبت به فروش داروها مسئولیت‌پذیرتر باشد و اجازه دهید این داروها در اغلب موارد قرار گیرند، از سوی دیگر خانواده‌ها باید با این دارو آشنایی داشته باشند و بدانند چه عوارضی دارند. .

مصرف در میان دانشجویان پزشکی

امیرحسین جلالی استاد دانشگاه و روانپزشک می‌گوید: «زولپیدم حدود ۱۵ سال پیش به کشور وارد شده است. در زمان ورود این دارو به کشور گمان می‌رفت که نسبت به نمونه‌های مشابه در کشور وابستگی و مصرف کمتری دارد، اما عوارضی از این دارو مشاهده می‌شود که به مرور زمان مصرف و مصرف آن را کمی با نگرانی روبه‌رو می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد که این داروها را مصرف می‌کنند، اگر بعد از خوردن آن به رختخواب نوروند ممکن است کار‌هایی انجام دهند که در حالت عادی انجام نمی‌دهند.

تجربیات توهمی پیدا کنند یا اینکه آن دوره را کاملاً از یاد ببرند یا کار‌هایی انجام دهند که پیش از این انجام نمی‌دهند. خوردن و راه رفتن در خواب از عوارضی است که مصرف زولپیدم می‌تواند با خود به‌همراه داشته باشد، به همین دلیل این داروی رختخواب هم می‌گویند. در واقع این دارو دقیقاً قبل از خواب باید کرد تا فرد به مصرف آن مصرف شود.»

او به این نکته اشاره می کند که برخی از افراد متوجه می شوند که اگر این دارو در دوزهای بالاتر مصرف و نخوابند، تجربه های توهمی پیدا می کنند که شبیه به قرص های روانگردان می شوند. این باعث شد که مصرف این قرص بین دانشجویان گروه‌های پزشکی که هم از این قرص‌ها استفاده می‌کنند، می‌شوند و هم برایشان قابل استفاده است، می‌شود و کم مصرف می‌شود.

جلالی با تاکید بر این که این دارو به‌شدت وابستگی ایجاد می‌کند و کم‌کم بعد از مدتی که می‌خواهد می‌شود برای تأثیر دوز مصرفی را بالا برد، ادامه می‌دهد: روز می‌رساند که بسیار خطرناک است و در بلندمدت می‌تواند عوارض شناختی و روانی طولانی‌مدتی را برای فرد به همراه داشته باشد. باید به این نکته بسیار پراهمیت اشاره کرد که مشکلاتی را که در اثر مصرف این دارو ایجاد می‌کند، بسیار سخت و زمان‌بری خواهد بود.

مصرف بدون نسخه پزشک

اوا با ذکر این نکته که این داروها داروخانه‌ها هستند این است که نسخه پزشک به افراد در داروخانه‌ها داده نمی‌شود، ادامه می‌دهد: «طبعا داروخانه‌ها نباید این داروها را ارائه دهند، اما این یک مشکل فراگیر است و درمان آن با تمام وجود است. تدبیری که انجام می‌دهد ممکن است موادمخدر در زندان‌ها پیدا شود یا اینکه در بیمارستان‌های روانپزشکی مواد در اختیار برخی از پزشکان قرار بگیرند این دارو را نیز می‌توانند در اختیار افراد قرار دهند، اما در این میان داروها بیشتر کنترل می‌شوند و آموزش خانه‌ها و مردم می‌توانند این موضوع نقش تأثیرگذاری ایفا کند.»

توهم، بزرگترین عارضه زولپیدم

پیام صادقی، رزیدنت روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، می‌گوید: «متاسفانه مصرف این دارو در بین قشر تحصیلکرده بیشتر می‌شود؛ این در حالی است که در کتابهای مرجع پزشکی به این موضوع اشاره شده است که این دارو بسته نمی شود. در حالی که این‌طور نیست و امکان وابستگی در آن بالا نیست. درمان در نوع ایرانی این دارو عوارض بیشتری دارد و گاهی اوقات ۱۰ تا ۱۵ گرم می‌تواند فرد را تجربه کند.»

او از نمونه‌هایی که به آنها مراجعه می‌کند، می‌گوید: «محمد بیماری است که توصیه می‌شود این دارو را با دوز ۱۰ میلی‌گرم مصرف کنید. با وجود دوز پایین مصرفی، قبل از خواب رفتن در منزل خود مار، عقرب و حشرات ترسناک دیده و این موضوع او را مضطرب کرده بود. اکنون برای چاره‌اندیشی به درمانگاه روانشناسی مراجعه کرده است.»

او توضیح می دهد که بیمار دیگری به نام سارا گرفته است که در بستری قرار گرفته است. او در بیشتر موارد کنترل خود را بر رفتارش از دست داده و تجربه هفت مرتبه خودکشی و تصادفات متعدد دارد. این دختر جوان روزانه تعداد زیادی قرص زولپیدم مصرف می‌کند و به گفته خودش این دارو را برای یک مقدار مصرف می‌کند.

صادقی بر این باور است که مهم ترین نکته در مصرف این دارو عدم کنترل بر رفتار است. امیر یکی دیگر از این افراد است که مصرف این دارو در فضای مجازی و مجازی رفتارهای شرم‌آور داشته باشد. او تعریف می‌کند که در زمان مصرف این دارو در گروه‌های مجازی دوستانه و دوستانه پیام‌هایی ارسال می‌کند که در حالت عادی امکان ندارد آن‌ها را ارسال کند.

این رشته روانپزشکی رزیدنت توضیح می‌دهد که می‌تواند از موارد سوء مصرف در برخی افراد بسیار خطرناک باشد.

او به این نکته اشاره می‌کند که زولپیدم یک داروی درمانی است و در بسیاری از موارد پزشک ناگزیر از این داروها استفاده می‌کند و نکته این است که باید از مصرف آن استفاده شود.

منبع خبر «» است و خبرگزاری پرس پرشیا در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 37193 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  09359510666  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه خبرگزاری پرس پرشیا مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری پرس پرشیا در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید