علل اصلی توهم در سالمندان + راههای درمان توهم یکی از بیماریهایی است که در سالهای بیشتر خود را بیشتر از افراد از نوجوانان گرفته تا سالمندان به بیمار مبتلا کردهاند. توهم زمانی به وجود میآید که چیزهایی را میکند که واقعاً میکند و اتفاقات واقعی و چیزهایی را که ذهن خود را ساخته است […]
علل اصلی توهم در سالمندان + راههای درمان
توهم یکی از بیماریهایی است که در سالهای بیشتر خود را بیشتر از افراد از نوجوانان گرفته تا سالمندان به بیمار مبتلا کردهاند.
توهم زمانی به وجود میآید که چیزهایی را میکند که واقعاً میکند و اتفاقات واقعی و چیزهایی را که ذهن خود را ساخته است را تشخیص میدهد.
این بیماری زمانی جدی میشود که فرد به طور کلی در دنیای ساخته ذهنی خود زندگی کرده و تغییرات جدید را در زندگیاش بر پایه آنها به وجود آورد.
معمولاً توهم یک بیماری یا اختلال روانی دیگر را نشان می دهد. یعنی بزرگتر و جدی تر در روح و روان فرد به مشکلی است که خود را به شکل توهم نشان داده است.
اما ممکن است زمانی هم خود توهم آنقدر جدی شود و آنقدر درمان قرار گیرد که خودش را به تنهایی در یک بیماری یا بیماری تحت تأثیر فرد تبدیل کند.
معمولا توهمات میتوانند در اثر سوء برداشت یا عدم درک درستی از موضوعات به وجود بیاید و برداشتی را به سختی بدهند که به هیچ وجه نیست یا کمتر آنقدر که آنها میگویند جدی و درست نیست.
اگر توهم در مراحل اولیهای باشد که شخص میتواند زندگی کند و وجهه اجتماعی خود را حفظ کند، اما اگر مدت زیادی باشد که فرد دچار این مشکل شود و بدون هیچ تلاشی برای درمان آن زندگی کند، این مشکل جدی شده و ممکن است متفاوت باشد. زندگی او را تحت تأثیر قرار دهد. بسیاری از افراد سالمند، بسیاری از بیماریهای گوناگونی که دارند یکی از آنها و بیماریهایی است که به آن مبتلا میشوند.
به همین دلیل رفتار درست واکنشهای بهجا در برابر این بیماری از سمت خانواده یا پرستار وی میتواند تأثیر زیادی در روند درمان مثبت یا حتی بدتر شدن بیماری داشته باشد.
به همین دلیل تصمیم میگیریم به منظور ایجاد این مقاله صرفاً به موضوع مهم توهم در سالمندان اختصاص داده شود.
توهم و هذیان مشکلات مشابه اما متفاوت!
بسیاری از افراد توهم و هذیان گفتن را یکی میدانند و گاهی حتی این واژهها را به جای دیگری استفاده میکنند. اما این دو بیماری متفاوت از بیماریهایی هستند که شاید شباهتهایی داشته باشند، اما اگر کمی اطلاعات در مورد آنها داشته باشند، میتوان آنها را تشخیص داد و با انجام رفتار و واکنشهای درست در برابر هرکدام به شخص بیمار کمک کرد.
البته شما به تنهایی نمیتوانید این دو بیماری را از هم تشخیص دهید و برای این کار حتماً حتماً باید به یک روانپزشک مراجعه کنید.
حتی اگر فرصت مراجعه حضوری به روانپزشک را با کمک گرفتن از اینها انجام دهید پزشک آنلاین میتوان با گفتن نشانههای بیماری سالمندی بیماری او را تشخیص داد.
زمانی که سالمند با استفاده از حواس خود چیزهایی را احساس کند، ببیند یا بشنود در واقعیت وجود ندارد و تنها در ذهن او وجود دارد که دچار توهم شده است.
این اختلال در سالمندان و سایر افراد در سنین مختلف به یک شکل بروز می کند و علائم مشابهی دارد. به طور کلی توهم در سالمندان دو دسته اصلی دارد:
توهم تخیلی در سالمندان
که در این نوع از توهم سالمندها و شرایط بهطور کلی اتفاقاتی را متصور میشود و حس میکند که هیچ امکانی در آن وجود ندارد و تنها ذهنی او را ساخته است.
توهم معمول در سالمندان
که این نوع از توهمها امکان واقعی بودن را هم دارند اما در آن شرایطی که سالمند آنها را حس میکند وجود ندارد.
توهم در سالمندان
در حقیقت زمانی آنها را حس میکنند و میبینند که جز یک تصویر خیالی در ذهن او چیز دیگری است.
علت توهم در سالمندان span class=”ez-toc-section-end”/>
علت توهم در سالمندان
به طور کلی یک دلیل بسیار خاص که به تنهایی منجر به این اختلال در افراد شود، وجود اما از شایعترین و مهمترین دلایل توهم در افراد میتوان به زمینه ژنتیکی، سوء استفاده از جسم و جنسی در دوران کودکی، خاطرههای بدی که در کودکی میپردازد. مغز فرد بیمار ثبت شده اند، جراحت یا ضربه به قسمتهایی از سر، استفاده از داروهایی که با عارضه توهم همراه هستند، قرار گرفتن در موقعیتهایی که در مغز است و… میتوان اشاره کرد.
اگر توهم یک هشدار درباره بیماری دیگری باشد، آن اختلال یا بیماری جدیتری که خود را به صورت توهم بروز میدهد علت اصلی بیماری شناخته میشود.
تشخیص اینکه این شخص دچار توهم میباشد یا خیر یا اصلا توهم او در چه سطحی است یا چه چیزی باعث آن میشود. موضوعی کاملاً تخصصی است که دکتر توهم و فوق تخصص مغز و اعصاب با معاینات خاص و پزشکی میتوانند به آن پی ببرند. در ادامه با انواع توهم سالمندان آشنا میشویم.
انواع توهم در سالمندان
بالاتر هم اشاره می کند که هیچ محرک واقعی برای ایجاد یک حس واقعی وجود ندارد اما فرد آن را حس کند و واقعی بداند که توهم شده است.
این مشکل به دلیل اینکه با حواس فیزیکی پنجگانه مرتبط است به پنج نوع اصلی تقسیم بندی میشود که در ادامه آنها را برای شما شناسایی کرد.
توهم بینایی سالمندان (توهم دیداری سالمندان)
در این نوع از توهم فرد اشیا، افراد، نور و چیزهایی را میبینند که کاملاً خیالی هستند و سایر افرادی که آنها را میبینند، ندارند.
توهم لامسه در سالمندان
اگر سالمند احساس میکند بدون آنکه شخصی او را لمس کرده باشد، حرکت روی بدن را نشان میدهد و به طور کلی محرک واقعی برای این حس وجود دارد، میشود توهم شده است.
توهم چشایی در سالمندان
زمانی که توهم اعصاب چشایی بدن را درگیر کند و طعمها و مزههای غیرواقعی یا اشتباهی را به مغز ارسال کند بهطوری که فرد باور کند آن طعم و مزه را واقعاً چشیده است، درگیر اختلال توهم چشایی است.
توهم بویایی در سالمندان
اگر سالمند بوها یا رایحههایی مجازی و غیرواقعی را حس کند که دیگران سالم از حس کردن آن ناتوان باشند و یا غیر معمول و چیزی که اصلاً وجود ندارد را حس کند، درگیر این مشکل است. برای مثال ممکن است سالمندی بگوید فلان غذای بوی شیطان میدهد.
توهم بدبینی در سالمندان
توهم و بدبینی یکی از مهمترین نشانه های بیماری اولیه آلزایمر است. زمانی که این بیماری در حال رشد و فراگیری در بدن سالم میباشد با نشانههایی مانند پرخاشگری، بدبینی، توهم بیقراری، استرس زیاد و… همراه است.
اگر در همان زمان اولیه با مراجعه به روانپزشک یا دکتر توهم این مورد تشخیص داده شود، میتوان با استفاده از روشهای درمانی جلوی توهم بد در سالمندان را گرفت و برای درمان توهم بدبینی سالمندان اقدام کرد.
همچنین خوب است برخی از عوامل دیگر مانند گرما، درد، سرما، بیماریهای جسمی خاص و… میتوانند باعث تشدید توهم بدبینی سالمندان شوند.
توهم خودآزارانه در سالمندان
توهم خودآزارانه در سالمندان حالت است که در آن شخص بسیار زیاد و فوقالعادهای را به سلامت جانی و مالی خود اختصاص میدهد. به گونهای که دیگر این مانع از کنترل خارج شده و به جای محافظت باعث شکنجه میشود و کاملاً در عذاب است.
این افراد کدام توهم میزنند که یک اتفاق غیر طبیعی و ماوراء الطبیعه در حال حاضر این است که سلامت و اطرافیان را به خطر میاندازد و برای جلوگیری از بروز این اتفاق خیالی ذهنیشان دست به محافظت بسیار زیاد و خارج از کنترلی میزند. /p>
این دسته از رفتارها با اختلالات روانی هستند که با توهم خودآزارانه در سالمندان خود را آشکار می کند و توهمی که باعث می شود آزار فرد شود و خیالی در دسته این بیماری قرار گیرد.
راه درمان توهم در سالمندان چیست؟
همانطور که بالاتر از همه به شما اشاره میکند در سالمندان به تنهایی یک بیماری است و معمولاً نشانهای از یک بیماری یا بیماری بزرگتر و جدیتر روانی در این افراد است.
به همین دلیل بهتر است قبل از اقدامی برای درمان توهم در سالمندان با مراجعه به یک روانپزشک آنلاین یا دکتر بیماریهای مغز و اعصاب معاینات تخصصی توسط پزشکان انجام می شود تا سلامت سایر قسمتها بررسی شود و در مواردی که بیماری یا عارضه بیماری باعث بروز بیماری در سالمندان شود. بود با لازم برای درمان آن بیماری توهم در سالمندان نیز درمان شده و از بین برود.
درمان توهم خودآزارانه سالمندان
برای درمان توهم خودآزارانه در ابتدا باید مشخص شود که این فرد دچار پارانویا می شود و برای درمان آن باید رفتاردرمانی در جهت کاهش بیماری های فرد نسبت به انتقادها و اتفاقات طبیعی زندگی طبیعی انجام شود.
اگر شما فردی هستید که با افراد پارانوئیدی سروکار باید بدانید که چگونه راه سختی را در پیش داشته باشید و لازم باشد که شما صبر و حوصله زیادی در برابر فرد مبتلا میباشد.
ممکن است این افراد به دلیل زودرنجی و موارد بسیار زیادی که رفتارهای خاص و غیرمنطقی زیادی از خود نشان دهند، همچنین شخصیت بسیار وابسته آنها میتوانند بسیار آزاردهنده باشند.
به همین دلیل و با توجه به اینکه درمانهای شیمیایی برای این کاربردها وجود ندارد و تنها با رفتار درمانی میتوان آن را درمان کرد، بنابراین افرادی که با این فرد سر و کار میکنند باید نهایت تلاش خود را انجام دهند که شک و تردید کنند. و ترس و ناامنی فرد شکسته می شود و می ترسد و استرس خود را درمان می کند و از انزوای درونی خود ساخته خارج می شود و به زندگی و روند عادی برمی گردد.
درمان توهم آلزایمر
بیماری متاسفانه آلزایمر است که بسیاری از سالمندان را به خود مبتلا کرده اند روشهای شیمیایی، استفاده از برخی از مواد و خوراکی هایی مانند کندر، استفاده از روش های طب سنتی و همچنین نرمش دادن مغز و فعالیت های ذهنی می تواند روند پیشرفت را کاهش دهد. و یا حتی در درمان این بیماری بسیار موثر باشد.
چه رفتاری باید دربرابر توهم در سالمندان دارید؟
مهمترین چیزی که در پیشروی بیشتر و بدتر کردن توهم در سالها یا کمک به بهبود آنها درمان است، رفتار اطرافیان یا پرستاران با آنها است.
اگر شما فردی هستید که با سالمتی که دچار توهم هستید در ارتباط هستید باید نکاتی را رعایت کنید. در ادامه برخی از نکات مهمی که باید رعایت کنید را خواهم گفت.
اولین نکته این است که اصلاً نباید به توهمات او بالوپر بدهید و گفتههای غیرواقعی او را تأیید کنید. سعی کنید همیشه در چنین شرایطی با آرامش کامل را برای توصیف کنید.
مهمترین عاملی که باعث این اختلال میشود، تنها ماندن فرد سالمند است. پس سعی کنید به هیچ عنوان او را تنها نگذاشته و همیشه یک نفر همراه سالمند باشید تا از فکر رفتن وی و به وجود آمدن توهمات در ذهن او جلوگیری شود.
تکرار خاطرات خوب برای کسانی که توهم هستند بسیار موفق خواهند بود. بنابراین میتوان با بازگو کردن خاطرات خوب، نشان دادن آلبوم عکس و فیلم یا قرار دادن سالمند در جمع دوستان و آشنایان که هم سنوسالش هستند و هم خاطرات مشترکی دارند به روند درمانی کمک میکنند.
چه زمانی نیاز است برای درمان توهم سالمندان پزشک مراجعه کنید؟
با توجه به اینکه توهم در سالمندان یک بیماری روانی و یا حتی مشکل است معمولاً این نوع بیماریها مزمن بوده و در طول زمان پیشرفت میکند.
بنابراین بهتر است در صورت انجام رفتارهای نامناسب، غیرواقعی و یا نشانههایی از این بیماری را در فرد مشاهده کنید با یک دکتر توهم یا روانپزشک صحبت کنید و در صورت نیاز به تشخیص پزشک مربوطه به یک دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید. >
اگر سالمند شما شرایط حضور ندارد و یا حتی بیماری خود را نمیپذیرد میتوان با استفاده از خدمات پزشکی آنلاین اپلیکیشن پذیرش ۲۴ با پزشکان آنلاین در ارتباط باشید و به نامحسوس بیمار خود را تحت مراقبت و درمان آنلاین قرار دهید.
سوالات متداول توهم در سالمندان
علت توهم زدن سالمندان چیست؟
مهمترین مواردی که میتوان از آنها برای کمککننده به توهم در سالمندان اشاره کرد عبارت از تنهایی، استفاده از داروهایی با عوارض توهم یا استفاده از مواد روانگردان، عوامل ژنتیکی و محیطی، خاطرات و موقعیتهای حساس ثبت شده در ذهن، آسیبهای اجتماعی سایر بیماریهای روانی و….
درمان خانگی برای توهم وجود دارد؟
برخی کارها و رفتارهایی مانند تنها نگذاشتن سالمند، زمانی که گذراندن وی با عزیزانش، خاطرات خوب، احساس امنیت به سالم، کنترل داروهای مصرفی، انجام دادن تمرینات ذهنی، تقویت حواس پنجگانه و تکرار تکرارها میتواند در این راستا بهبود یابد. یا هوای این بیماری کمک کنند اما اگر توهم به حد زیاد و غیرقابل کنترلی برسد باید حتما سالمند تحت نظر روانپزشک قرار بگیرد.
بدبینی در سالمندان چه علتی دارد؟
معمولا بدبینی در اثر اتفاقات و برخی باورهای ذهنی در فرد به وجود میآید و مربوط به سالمندان هم نیست. غالباً افراد در سنین جوانی یا میانسالی دچار آن میشوند و اگر تحت درمان قرار گیرند در زمان پیری بدبینی در آنها شدت بیشتری پیدا کند درمانش سختتر خواهد شد.
منبع:
منبع
ndriresource.org الف>