سرطان لاله چگونه است؟ علل، علائم و درمان سرطان لالهگوش (سرطان گوش ) بخش خارجی گوش را درگیر میکند و با سرطان پوست در بخش لاله گوش آغاز میشود. سپس کانال گوش و سایر بخشهای سیستم شنوایی را نیز درگیر میکند. سرطان گوش در مقایسه با سایر سرطانها بسیار نادر است. اما سرطان لاله گوش […]
سرطان لاله چگونه است؟ علل، علائم و درمان
سرطان لالهگوش (سرطان گوش ) بخش خارجی گوش را درگیر میکند و با سرطان پوست در بخش لاله گوش آغاز میشود. سپس کانال گوش و سایر بخشهای سیستم شنوایی را نیز درگیر میکند. سرطان گوش در مقایسه با سایر سرطانها بسیار نادر است. اما سرطان لاله گوش چه نقشی در شنوایی دارد؟ آیا باعث ناشنوایی در فرد میشود یا تأثیری ندارد؟
در این مطلب قصد داریم به پاسخ این پرسش، شرح علائم، علل، درمان و عوارض این بیماری بپردازیم. اشارههای هم به تاثیر سرطان لاله گوش در شنوایی داشت. همراه ما باشید.
علائم سرطان لاله گوش
علائم با ظاهرشدن خال یا زخم خود را نشان میدهند. اگر این علائم تا ۴ هفته ناپدید نشدند احتمالا نشان از سرطان دارند. این برآمدگیهای رنگی هستند و از انواع سلولهای سنگفرشی به حساب میآیند. سطح پوسته پوسته، سریعاً میسازد و باعث ایجاد زخمهای بیشتر میشود.
البته این علائم کلی هستند و علائم سرطان گوش با توجه به اینکه کدام بخش از گوش درگیر شده است، علائم متفاوتی را شامل میشود. علائم در هر یک از بخشهای گوش را در ادامه مطالعه میکنید:
مجرای گوش
مجرا شامل بخشی است که صوتی را از محیط به گوش و پرده گوش منتقل میکند. علائم سرطان این بخش عبارتند از:
درد
ترشحات غیرطبیعی
از دست دادن شنوایی
حس گرفتگی در گوش
ضعف صورت
خونریزی گوش
گوش میانی
رایجترین علائم سرطانی شدن گوش میانیهای خونی است. دیگر علائم عبارتند از:
از دست دادن شنوایی
از کار افتادن دستگاه یک بخش یا دو بخش از
درد در یکی یا هر دو گوش
گوش درونی
نوع خطرناک سرطان گوش به حساب میآید و علائم زیر را دارد:
درد
سردرد
از دست دادن شنوایی
صدای عجیب در گوش
سرگیجه
گرههای لنفاوی در گردن
علت سرطان لاله گوش از چیست؟
سرطان لاله گوش چسبیده یا آزاد از جمله سرطانهای نادر به حساب میآید. به همین دلیل تحقیقات کمی در این مورد گرفته شده است. منشا اصلی این بیماری همچنان ناشناخته است. گروهی از متخصص و چند دکتر سرطان فهرستی از عواملی که به این سرطان را تهیه کرده اند. نگاهی به این لیست داشته باشید:
علت بیماری چیست؟
افرادی که پوست روشن دارند بیشتر در معرض سرطان لاله گوش هستند.
پوست روشنداشتن پوست روشن به طور کلی: برای بررسی انواع سرطان پوست را میدهد.
قرارگرفتن مداوم در معرض تابش خورشید و بدون کرم ضدآفتاب: کرم ضدآفتاب از پوست شما در برابر اشعههای مضر از آفتاب جلوگیری میکند. مصرف نکردن یا مصرف کم ضدآفتاب باعث سرطان پوست و در نهایت سرطان لاله گوش میشود.
مکرر گوش: مقابلههای گوش همراه با واکنشهای سیستمی ایمنی بدن هستند. اینها رشد سلولی ایجاد میکنند. سرطان لاله گوش پیرسینگ از این نوع است.
کهولت سن: سلولهای سرطانهای سنگفرشی در استخوان گیجگاهی گوش در بالای ۷۰ سال به وجود میآیند.
انواع سرطان لاله گوش
انواع سرطان از سرطان بخش لاله گوش وجود دارد که یا به پوست یا بخشهای دیگر گوش وابسته است. برای درک بهتر، نگاهی به ادامه مطلب داشته باشید:
سرطان سلول پایه کارسینوم سلول بازال: سرطان لاله گوش بزرگ، خارجیترین بخش اپیدرم یعنی لایههای سلولهای قاعدههای پوست را درگیر میکند.
سرطان سلولهای سنگفرشی کارسینوم سلول سنگفرشی: بافت روپوست یا سلولهای سنگفرشی لاله گوش را تحت تأثیر قرار میدهد. رایجترین نوع سرطان گوش است و تا اعماق پوست را درگیر میکند. احتمال اینکه بافت غیرپوستی را درگیر کند بسیار بالا است. طبق مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۶، حدود ۱۵ درصد احتمال وجود غضروف گوش را دارد.
ملانوماملانوم: سلولهای ملانیندار یا رنگدانههای پوستی را سرطانی میکند. باعث قهوهای شدن رنگ پوست در زیر آفتاب میشوند. سرطان لاله گوش از نوع ملانوما نسبت به انواع دیگر سرطان گوش نادرتر است اما خطر بیشتری دارد.
کیست لاله گوش: آدنوئید سیستیک کارسینوما Adenoid cystic carcinoma نوعی سرطان بسیار نادر است که غدد بزاقی و گوش را درگیر میکند. تنها ۵ درصد از کل سرطانهای مرتبط با مجرای خارجی گوش را شامل میشود.
تومور بناگوشی: رشد بدخیم سلولها در غدد بناگوشی به مجرای منتقل میشود. این غدد بزرگترین غدد بذاقی در بدن هستند.
**نکته**: مجرای خارجی گوش، مسیر ورود صداهای محیط اطراف به پرده گوش است.
پیشگیری از بیماری
پیشگیری کامل از انواع سرطان گوش مثل سرطان لاله گوش برجسته امکان پذیر نیست. اما راهکارهایی برای کاهش خطر وجود دارند که عبارتند از:
درمان واکنشهای گوش: تشخیص و مزمن گوش زمینه با انواع سرطان را مهیا میکند.
گوش
درمان به موقع سرطان لاله گوش، احتمال موفقیت بیشتر دارد.
قرار نگرفتن در معرض تابش آفتاب: تابش مستقیم آفتاب و استفاده از ضدآفتاب یا کلاه آفتابی خطر به سرطان لاله گوش را افزایش میدهد.
چکاپ پوست روشن: افراد با پوست روشن مستعد به سرطان پوست لاله گوش یا انواع سرطان پوست هستند و باید مراقب باشند دکتر گوش حلق بینی و دکتر پوست قرار بگیرید. هر نوع ضایعه پوستی زنگ خطری است که باید جدی گرفته شود.
روند تغییر ضایعات پوستی: اگر شاهد رشد سریع، تغییر شکل و از بین رفتن هر نوع ضایعات یا برآمدگیهایی از پوستی صاف و محکم بودید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
چه زمان به پزشک مراجعه کنید؟
در مواردی که علائم زیر را دارید به پزشک متخصص در حوزه گوش حلق مراجعه کنید:
عفونت مکرر گوش یا آلودگیهای طول
از دست دادن شنوایی یا مشکل در شنوایی
احساس سرگیجه
برآمدگی و ضایعات پوستی ماندگار در لاله گوش
پزشک متخصص بیماریهای شما را مورد بررسی قرار داده و آزمایشات خون و آزمایشات مرتبط با گوش را دیگر میکند. معالجه فوری احتمال درمان کامل یا درمان را افزایش می دهد. بهتر است با بروز علائم مشکوک یا تغییر در گوش یا شنوایی، پیگیری لازم را انجام دهید.
آیا سرطان لاله گوش قابل درمان است؟
ابتدا تشخیص سرطان لاله گوش انجام میشود. رشد غیرطبیعی بافت خارجی یا میانی گوش از علائم سرطان است. بدین منظور هنگام تشخیص بخشی از این بافت یا ضایعه پوستی را برش میدهند و از نظر وجود سلولهای سرطانی در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میدهند.
لاله گوش بخشی از گوش بیرونی به حساب میآید اما با این شیوه درمان بیماریهای مرتبط با آن متفاوت است. برای درمان سرطان لاله معمولاً پرتودرمانی، جراحی یا هر دو را انجام میدهند.
انتخاب نوع درمان
گروهی متشکل از متخصصان سرطان و مجاری گوش حلق و بینی نوع درمان را تعیین میکنند. انتخاب رشته درمانی به عوامل زیر وابسته است:
سرطان در کدام بخش از گوش قرار دارد.
نوع سرطان کدام است.
غده یا تومور سرطانی چه اندازه است.
تومور گسترش یافته است یا خیر.
سلامت کلی بدن چگونه است.
درمان سرطان لاله گوش با جراحی و انواع آن
نوع درمان وابسته به اندازه بافت سرطانی و بخش درگیر شده است. اگر در لاله گوش یا بخشهای خارجی گوش بافت سرطانی ایجاد شود، بافت بریده میشود. اگر بافت سرطانی خیلی بزرگ باشد نیاز به جراحی زیبایی دارد. نگاهی دقیقتر به انواع جراحی گوش داشته باشید:
برش گوش یا نمونهبرداری Excision biopsy: این فرآیند با موضعی بیحسی یا بیهوشی کامل انجام میشود. معمولاً برای تشخیص و معالجه سرطان گوش داخلی انجام نمیشود چون بافت آسیب میبیند.
جراحی ماز Mohs kirurgji: روشی بسیار تخصصی است. هر بار بخش کوچکی از بافت گوش را برش میدهند، بررسی میکنند. این روند تا زمان رسیدن به بافت غیرسرطانی ادامه مییابد. این روش برای حفظ بافت سالم گوش به کار میرود.
برش بخش بزرگی از گوش: بخشی از گوش برش داده میشود و پوست دیگر بدن را پیوند میزند.
جراحی گرههای لنفاوی و غدد بزاقی: در صورت وجود گرههای لنفاوی و بر روی گردن انجام میشود.
برش کامل گوش و بازسازی مجدد: تنها جراحان بسیار حرفهای مجاز به انجامش هستند. در موارد بسیار نادری به آن نیاز است.
پیوند بافت زنده: توسط دکتر جراح زیبایی گوش انجام میشود. طولانی و هزینهبر است.
گوش مصنوعی: گوش مصنوعی از جنس سیلیکن و همرنگ پوست بیمار است. امکان جدا کردن و اتصال دارد و تا ۱۸ ماه قابل استفاده است.
پرتودرمانی
پرتودرمانی شامل استفاده از اشعههای قوی برای بینبردن و درمان سلولهای سرطانی است. این نوع درمان در چند حالت مورد استفاده گروه درمانی قرار میگیرد:
سلولهای لاله گوش مبتلا میشوند.
بعد از عمل جراحی و برای از بین بردن بافت سالم که در جراحی امکان برش آنها وجود نداشته باشد.
برای انجام مجدد مجدد یا برگشت سرطان لاله گوش هم کاربرد دارد.
طول پرتودرمانی
دوره درمان از ۴ تا ۶ هفته متفاوت است. با توجه به نوع سرطان و بافت بزرگ درگیر میشود. هر جلسه درمانی چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد. پزشک از شروع روند درمان تعداد جلسات قبل مشخص میکند.
لامانده سرطان گوش با جراحی
پرتودرمانی روشی رایج برای درمان سرطان
عوارض پرتودرمانی
جلسات پرتودرمانی ممکن است رخ دهد قرمزی، بعد از دیدن یا بیحس از اطراف گوش شوید. نگرانی در این مورد وجود ندارد چراکه این عوارض رفع میشوند.
**نکته: برخی دیگر از روشهای درمان شامل سی تی اسکن و MRI میشود. این دو روش در تشخیص و درمان سرطان گوش داخلی کاربرد بیشتری دارد.
سرطان لاله گوش و به طور کلی سرطانهای مرتبط با گوش بسیار نادر هستند. طول عمر و موفقیت درمان این تومورها به محل قرارگیری و عمر آنها وجود دارد. رشد هر گونه بافت در اطراف گوش، درد و رنجات غیرطبیعی باید جدی گرفته شود.
تشخیص نادرست فرصت بیشتری در اختیار تومورها برای رشد و گسترش قرار دادن میدهد و روند درمان سختتر میشود. برای اطمینان از وجود سرطان یا بیماری حتما بعد از مشاوره با دکتر آنلاین گوش حلق بینی در پذیرش ۲۴ به درمان حضوری بپردازید.
سوالات متداول
سرطان لاله گوش از چه نوع بافتی است؟
بافتی از گوش که سلولهایش سرطانی میشود انواع دارند.
سرطان لاله گوش چه نقشی در شنیدن دارد؟
درمان نشدن سرطان لاله گوش به ناشنوی میشود.
علائم سرطان لاله گوش چیست؟
عفونت، درد، درد، ناراحتی و مشکل در شنوایی از نشانههای سرطان لاله گوش هستند.