۸۰ هزار دستگاه خودرو طی یک سال به کشور میآیند با خودرو این روزها با کاهش قیمت کاهش یافته است. نرخ دلار تحت تاثیر برجامی بوده و قیمت خودرو نیز افزایش یافته است. هر چند به اعتقاد نظرها نمیتوان این روند را کاهش داد. اما بههرحال بازار خودرو در انتظار برجام و اخبار واردات خودرو […]
۸۰ هزار دستگاه خودرو طی یک سال به کشور میآیند
با خودرو این روزها با کاهش قیمت کاهش یافته است. نرخ دلار تحت تاثیر برجامی بوده و قیمت خودرو نیز افزایش یافته است. هر چند به اعتقاد نظرها نمیتوان این روند را کاهش داد. اما بههرحال بازار خودرو در انتظار برجام و اخبار واردات خودرو دوباره عقبگرد را تجربه میکند. اما درصورتیکه برجامی رخ ندهد، بسیار انتظار جهش قیمت را در پاییز پیشبینی میکنند. در چند روز گذشته برخی از مدلها تا ۱۰میلیون تومان کاهش قیمت را در بازار تجربه کردند.
این روند باعث میشود که خیلی فکر کنند که بیشتر از اینها قیمت خواهد داشت. این در حالی است که تورم در اقتصاد ایران بسیار بزرگ است و نمی تواند ریزش قیمت در هیچ بخشی از بازار خودرو را ندهد. در همین زمینه با فربد زاوه، کارشناس و فعال صنعت خودرو به گفتوگو پرداختیم.
مطی روزهای متوالی با زمزمه امضای برجام قیمتها در بازار کمی پایین آمده است. حتی صحبت از ریزش قیمت ها می شود. به نظر شما این قیمتها تا کجا کاهش پیدا میکند و در صورت توقف مذاکرات قیمتها بدون نتیجه چه اندازه افزایش پیدا میکند؟
متاتهان بها ۳۰ دادرهد قاهت قمتهتهههههههههههههههههههههههههههههههه به نظر میرسد استفاده از لغت ریزش توسط برخی افراد درست نباشد. خودرو ۲۰۶ از ۳۰۶ میلیون تومان به ۲۹۹ میلیون تومان رسیده است؛ تولید با همان قیمت در بازار میشد خودرو ۲۹۹ میلیون تومانی پیدا کرد. بنابراین نمیتوانم اسم این موضوع را ریزش کنم.
به نظر میرسد بازار با نوسان نرخ مواجه است. این اتفاق اثر مستقیم امضای برجام است و اگر برجام امضا شود و شهریور را هم بدون برجام رد کنیم، شاهد جهش قیمتی بسیار بدی باشیم.
با امضای برجام بازار دچار رکود میشود. اصلاح قیمت طولانیمدت نمیتواند انجام دهد و کار خود را انجام دهد، ولی برجام باعث میشود به امید آینده کمتورمتر، مردم از خرید دست بکشند، آنکه خرید نیاز باشد. البته این اتفاق در تمام حوزهها خواهد افتاد.
بحث واردات و اینکه هر روز اعلام میشود بهزودی متن کامل آییننامه منتشر خواهد شد یا خودرو به کشور میآید، چقدر در این تأثیرگذار است؟
دقیقا بخشی از این اتفاقات هم به دلیل امید به آزادسازی تولید میافتد. گرچه قرار بود متن کامل این آیین نامه تا شنبه اعلام شود اما هنوز خبری از آن نیست. اتفاقاتی از این قبیل که وعدههایی میشود ولی به مرحله اجرا نمیرسند، کشور را دچار اشکالات اساسی و ادامه این شرایط از کنترل خارج میکند.
رکود در بازار تا چه زمانی ادامه پیدا میکند؟
اگر توافق برجام نهایی شود، آنکه قیمت خودروها کاهش مییابد، میشود. حجم آمار از آمار فعلی کمتر میشود و قیمتها هم کمی کاهش مییابند، اما ماندگار نیست.
احتمالا تا انتهای سال دچار رکود شدید میشویم. اما اگر برجام امضا شود، پیشبینی پاییز تورمی وجود دارد. یعنی جمع تورم چهارماهه ضربدر قیمت به افزایش متوسط این چهارماه برای دو ماه بعد از آن.
یعنی اگر تورم ۵۰ درصد بوده است، در این جهشها ۳۵ درصد افزایش قیمت بوده است. این در حالی است که تورم فعلی ۶۰درصد است و اگر برجام امضا شود، طی آبان و آذرماه با یک جهش ۳۵ درصدی در حوزه خودرو روبهرو شده است.
با وجود صحبتهای مدیران وزارت صمت در خصوص نهای شدن آییننامه اما همچنان هیچ مشخصی نسبت به واردات وجود ندارد. اما بههرحال ظاهرا بخشی از آییننامه به بیرون درز کرده است که هزینه آن یکمیلیارد دلار برای این کار کنار گذاشته شده است، این مبلغ برای واردات خودرو کافی است؟
وضعیت آییننامه نماد بیاطلاعی نهادهای نظارتی در کشور است. چرا هیچ کس در جریان این موضوع نیست. در این بحث هم باید پیش از تکرار ماجرای فولاد مبارکه، جلوی آن گرفته شود.
اما در مورد یکمیلیارد دلاری که مطرح شده است، باید گفت اگر هدف ۱۰هزار دلار و سقف ۲۰هزار دلار را در نظر بگیریم، قیمت خودروهای وارداتی به ۱۵ هزار دلار میرسد. بنابراین با این مبلغ حدود ۸۰هزار خودرو میتوان وارد کرد که ۱۰درصد کل عرضه سال گذشته است.
این ۱۰درصد باعث میشود که شیب تورم میشود، اما نمیتواند قیمتها را کاهش دهد. بنابراین اگر یکمیلیارد دلار پول برای واردات در نظر گرفته شده باشد و با فرض سقف خودرو تا ۲۰هزار دلار میتوان تا حدودی شیب تورم را در بازار خودرو کند کرد.
گفته میشود بهدلیل جلوگیری از افزایش قیمت خودروهای تولیدی، اسقاط حذف و تعرفه هم روی ۲۰درصد گرفته میشود. اصولا واردات خودرو مشمول چه پرداختیهایی است؟
بههرحال نمیتوان قوانین رسمی کشور را زیرپا گذاشت. ۹درصد مالیات بر ارزش افزوده داریم و ۵درصد هم حقوق ورودی که ۱۴درصد میشود. یعنی هزینه ۶درصد است؟ هزینههای شامل وزارت بهداشت، شمارهگذاری و سود دولتی را هم باید اضافه کرد که بسیار از ۶ درصد است.
اگر عوارض ۶ درصد باشد، چرا هزینههای سیکیدی را پایین نمیآورند؟ مجموع سود بازرگانی هم ۲۰درصد می شود. حذف تعرفه وزارت بهداشت و شمارهگذاری نمیتواند توسط وزارت صنعت انجام شود و نیازمند قوانین مجلس و تصمیمگیری مجلس است. در صورت هم این کارها قانونی است و احتمال دارد در آینده این هزینهها را دریافت کنند.
طبق آخرین مصوبه هیئت وزیران باید برای تمام این موارد تصویب شود. برخی از این موارد را هیئت وزیران هم نمیتوانند ببخشند و نیازمند قانون مجلس هستند. ارزش افزوده و استاندارد اجباری را هم نمیتوان ببخشند.
واردات خودرو شامل ۵درصد توسعه شبکه ناوگان وزارت بهداشت است. این خودروها آخرین مصوبه را برای خودروهای کمتر از ۶لیتر، ۴خودرو اسقاط می کنند که قیمت همین خودروها را در بازار راکد ۵۰ میلیون تومان افزایش می دهد.
اگر این بازار بهتر باشد قیمت خودروهای اسقاطی (اسقاط ۴ خودرو) تا ۲۸۰ میلیون تومان هم رشد میکند. مشابه همین اتفاق در کامیونهای وارداتی هم افتاد. آخرین قانون اگر تعرفه ۲۰درصد هم اضافه شود، یک خودرو ۱۰هزار دلاری ۶۰۰میلیون تومان تمام میشود.
حذف اسقاط در مسیر تولید درست است؟
فلسفه اسقاط، کاهش مصرف انرژی و کمک مالی به اقشار کمدرآمد است. از یک طرف گفته میشود قرار است برای مردم فقیر خودرو وارد کنیم اما از طرف دیگر حتی خودروهای قدیمی آنها را نمیتوانند خریداری کنند. به نظر میرسد سیستماتیکترین رانت تجارت ایران در حال حاضر است. ظاهرا شرکت واردکننده خودرو هم در این طرحها.
یعنی اصولا کسانی که باید از ورود و چگونگی آن خبردار باشند، در بیخبری مطلق به سر میبرند. کمیسیون صنایع مجلس گفته که در جریان این موضوع نیست. ثبتسفارش انجام میشود، اما مجلس در جریان نیست و آییننامهای برای این کار وجود ندارد. اما ازسویدیگر، رئیس مرکز ملی فرش در خصوص این موضوع با چه ضوابطی میتوان خودرو وارد کرد، اطلاعات دقیق دارد. به نظرم مجلس باید به شکلی جدی تر به این موضوع ورود کند.